Presentació del llibre Xera i Sutge, abril 2017

La novel·la Xera i Sutge es presenta a Santa Coloma de Farners, de mà de la seva autora, Sílvia Fernández Serrano, i la direcció del Centre Excursionista Farners.
Presentació del llibre "Xera i Sutge"

La Sílvia Fernández, autora de Xera i Sutge, és una vella coneguda del Centre, no tan sols com l’escriptora que el 2014 ens presentà la seva primera novel·la basada en el bandolerisme a la Plana de Vic, sinó també per la seva afició al senderisme i, concretament, a la seva participació continuada d’ençà uns quants anys a la Ruta d’en Serrallonga, on la vàrem conèixer.

xera i sutge1
Xera i Sutge rememora els Fets de Fígols de 1932, i ho fa des de la perspectiva d’una nena de 12 anys que es veu obligada a créixer massa de pressa.

D’ella mateixa escriu:

Jo sóc una escriptora que ensenya. O una professora que escriu. L’ordre dels factors no altera el producte. Realment, és difícil dir on comença una i on acaba l’altra. Tot està connectat.
Per què escric novel·la històrica? Les modes passen, es renoven els hàbits, se substitueixen els sistemes, però les emocions no canvien. Per desgràcia, certs problemes que ens avergonyeixen avui dia ja existien fa vuitanta anys, o fa quatre-cents. Encara ens queda un llarg camí per superar les nostres limitacions i demostrar el millor de cadascú.

Quan parla de quatre-cents anys evidentment es refereix a “La Veu del Pedrenyal” però quan parla de vuitanta anys es refereix a “Xera i Sutge” la seva última novel·la, centrada en el seu Cercs natal, de la qual en la contraportada ens explica:

«Es va quedar asseguda amb les cametes estirades i les mans, curtes i esquifides, recolzades sobre el terra»

És el 24 d’octubre de 1931 i l’Eva fa dotze anys. És un trist aniversari: ha de deixar l’escola i començar a treballar a la fàbrica tèxtil amb la mare, mentre el pare treballa a la mina de Sant Corneli de Cercs.

La vida a la colònia és dura: dies freds en un espai bell i alhora hostil, on la mina n’és el cor. L’Eva hi troba la llum gràcies a la lectura i fuig escrivint.

Amb els seus amics, la Júlia, el Robert, la Cristina i el Manel, companys d’escola i de colònia, la seva estimada mestra Gertrudis i l’amistat amb el granadí Andrés Reinos, rellogat a casa seva, l’Eva s’endinsa en la vida adulta, on ningú sembla trobar sentit que escrigui… Una visita de Durruti i els fets de la revolta anarquista de Fígols, del 18 al 23 de gener de 1932, ho canviarà tot sense, potser, canviar res.

Xera i Sutge és una novel·la històrica, coral i iniciàtica, on la sensibilitat de l’autora permet recórrer un ventall de fets i personatges, on no hi ha blancs i negres, sinó grisos, on el desesper per conquerir una vida digna provoca fets sagnants, mentre una nena, l’Eva, abraçada al seu ocell de fusta, creix sense permetre que el seu esperit, lliure i creador, sigui malmès.

 

Centre Excursionista Farners, abril de 2017

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Conoce más...

Cartel de la I Feria del Libro Virtual Utopía
Entrevistas

I Feria Utopía: conociendo a autores.

En esta entrevista para la primera feria online del libro, Utopía, os hablo de algún libro que me ha marcado este último año, me sincero con vosotros acerca de por qué son los libros importantes para mí, y tengo la oportunidad de animar a leer a todos aquellos que temen sostener un libro entre sus manos.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad